Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чесъна и ги сложете да се запържват в зехтина на умерен огън с щипка сол.
На съседният котлон сложете да завира вода за пастата на силен огън.
Когато лукът омекне и започне да добива загар, добавете към него чоризото, смляно почти на кайма (запазете от него малко за украса). Разбъркайте за кратко да се запържи и сложете гъбите, накълцани на ситно.
Налейте доматеното пюре, сложете ригана, сол, захар и черен пипер и гответе на слаб до умерен огън.
През това време водата за пастата е завряла, затова сипете ригатоните с щипка сол и варете до готовност ал денте. Само през първата минута ги разбъркайте, за да не слепнат.
Ако сосът на другия котлон се сгъсти прекалено, му слагайте по черпаче от водата, в която ври пастата.
Готовите ал денте ригатони прехвърлете при соса с малко от водата им и бъркайте хубаво да поемат.
Настържете пармезана към тях и заметнете няколко пъти с тигана, за да се слее с всичко останало.
Не слагаме повече пармезан, а ще поръсим с моцарела - от зрялата, не прясна. Правим това, защото вкусът, придаден от чоризото, е силен и не е нужен друг доминиращ аромат.
Разпределете ригатоните с чоризо и пачи крак на порции и преди да сервирате, поръсете с моцарелата.
Добър апетит!