Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Мезета»Патешки воденички конфи

Патешки воденички конфи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Патешки воденички конфи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Патешки воденички конфи са перфектният избор за мезе, добавка към супа или салата"

Необходими Продукти

  • патешки воденички - 1 кг почистени
  • патешка мас - 1 кг.
  • чесън - 2 - 3 глави, стар
  • мащерка - 1 клонка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - 2 с.л. едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистените патешки воденички се объркват със едрата сол и престояват в хладилник едно денонощие.

Измиват се от солта, хубаво се отцеждат и подсушават.

В удобен съд подходящ за фурна се сипват воденичките и патешката мас, предварително разтопена на бавен огън. Слагат се и главите чесън с обелени само външния слой сухи листа и леко смачкани, за да пускат аромат.

За аромат се добавя и клонка мащерка и дафинов лист, но ако някой не обича, може да пропусне която и да е от ароматизиращите съставки.

Съдът се захлупва, като се оставя лек отвор. Много са подходящи гювечите, които си имат отворче на капака.

Слага се в студена фурна и се включва на слаба температура - 130-140 градуса. Така се готвят воденичките в мазнината, която ги покрива, и бавно омекват и стават разкошни.

Времето е около 3 часа, но може да отнеме и повече. Опитват се и когато са съвършено меки, са готови.

При разрязване са червеникави и с наситен цвят, а вкусът е уникален.

Патешките воденички конфи са идеални за добавка към салати, за разкошни мезета и супи.

Могат да се консервират, обгърнати в мазнината, като се приберат в бурканчета или в подходящ добре затворен съд в хладилника, като чесънът и подправките се отстраняват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: