Начин на приготвяне
Обелваме крушите. Поставяме в дълбока тенджерка виното, меда и подправките (канела, ванилия, кардамон). Оставяме да кипнат.
След това добавяме крушите и доливаме с вода, така че да ги покрие.
Варим за около 15-20 мин. След това ги изваждаме, изцеждаме и ги оставяме да се охладят.
Прецеждаме течността и също я оставяме да се охлади.
През това време приготвяме сместа за тестото. С помощта на миксер разбиваме яйцата и маслото. Добавяме едно по едно яйцата, а след това и прясното мляко.
Пресяваме брашното заедно с какаото и към тях добавяме бакпулвера. Разбъркваме сухите съставки и ги добавяме към течната смес. Разбъркваме с дървена лъжица или шпатула до получаване на хомогенна смес.
Поставяме хартия в кръгла тавичка за печене. Изсипваме кексовата смес и подреждаме отгоре почистените и нарязаните на филийки круши.
Печем сладкиша с круши на 180 градуса за около 30 мин.
Когато сладкишът се охлади, заливаме с част от течността, в която сме варили крушите.
Оставяме сочния сладкиш с поширани круши за поне 2-3 часа в хладилник преди сервиране.
Коментари