Начин на приготвяне
За приготвянето на този десерт с круши има различни варианти.
Представям ви моята рецепта за поширани круши с ром върху канапе от карамелизирани банани и портокал с дъх на канела, гарнирани с топка ванилов сладолед и шоколадови капки.
Всичко правих на око.
Обелих една средно мека сочна круша и я обтрих хубаво с лимон, за да не почернее.
Запържих я леко в масло, като постепенно добавях върху нея мед, захар, една ч.л сок от лимон и сока на половин портокал, плюс щипка канела.
Обливах я с портокаловия карамел и я завъртах от всички страни, докато добие приятен загар и карамелът полепне по нея.
Накрая добавих около 50 мл тъмен ром и я фламбирах.
Докато карамелизирах крушата, добавих и банан на шайби, и резенче портокал, но ги извадих преди фламбирането. Всичко зависи от твърдостта на плодовете.
Например, ако крушата е много твърда (зелена), е необходимо да се опече или пошира в малко вино, звезден анасон, канела и захар.
Това е моят опит, вие може да си направите колкото поширани круши пожелаете.
Източник: Десислава Николова-Александрова - Кулинарна мрежа