Начин на приготвяне
Глава карфиол се разделя на цветчета, овкусява се със сол, зехтин, смес от лимонова кора, подправки хариса (лют микс от арабски попдравки) и кимион.
Нареждат се на тавичка за печене. Пече се за около 35 -45 мин на 200 градуса като карфиолчетата се обръщат от време на време.
Когато са готови, заливам с лимонов сок.
За пюрето от кафиол малка глава карфиол се разделя на цветчета.
Вари се в подсолена вода заедно с 5 обелени скилидки чесън за около 15 мин.
Щом карфиолът омекне, леко се отцежда и намачква заедно с чесъна.
Добавят се сол, черен пипер, индийско орехче, 100 г крема сирене Филаделфия, 1/2 ч.ч. настърган кашкавал и 100 мл течна сметана за готвене.
При сервиране върху пюрето се нарежда печен карфиол, поръсва се с бекончето и 1 ч.л. от мазнинката от пържения бекон.
Печен карфиол с бекон върху пюре е чудесно ястие, особено ако спазвате кето диетата.
Източник: Mira Rumenova - Кулинарна мрежа