Начин на приготвяне
Необходими са ни 350-400 г пушена скумрия, която се овкусява с лимонов сок, кората на лимон и черен пипер.
След 10 мин. с помощта на 2 вилици я разделяме на малки части.
Разбиваме 5 яйца, които се добавят към скумрията, заедно с 4 с.л. доматена паста и 200 мл гъста течна сметана. Разбъркваме добре спреда.
Малка форма за печене на хлебче се намазва добре със зехтин (моят беше с лимонова кора ).
Изсипва се сместа във формичката, която се слага в по-голяма тавичка пълна с гореща вода.
Пече се на водна баня на 180 градуса за 50 мин.
Когато изстине добре, се слага в хладилник поне за 1 час.
При сервиране този солен мус може да се намаже изцяло с майонеза или само да се украси с нея, както и с пресен копър и няколко ядки пекан или орех.
Източник: Mira Rumenova - Кулинарна мрежа