Начин на приготвяне
Разрежете патладжаните на две по дължина. Поставете ги в купа със студена вода и малко сол за 30 минути.
След това ги подсушете и издълбайте с нож част от вътрешността. Изрезките нарежете на дребни кубчета.
Сложете патладжанените лодки в тава, предварително намазана със зехтин. Поръсете ги със сол и черен пипер и струйка зехтин и ги сложете да се пекат в загрята фурна на 220 градуса.
През това време си пригответе плънката. Овкусете каймата със сол, черен пипер и кимион. Нарежете на ситно глава кромид лук и 2-3 скилидки чесън, а моркова настържете.
Загрейте зехтина и задушете в него нарязаните зеленчуци и изрезките от патладжаните.
Щом омекнат прибавете каймата и бъркайте, докато леко се запържи. Накрая прибавете подправките и пушения червен пипер, както и сол на вкус.
Махнете от котлона и прибавете нарязаното на дребно топено сирене.
Извадете патладжаните от фурната и ги напълнете с плънката. Върху всяка лодка патладжан сложете по 2-3 резена пресен домат. Върнете във фурната пълнените патладжани още 30-40 минути, до готовност.
Поднесете Пълнените патладжани с кайма, зеленчуци и топено сирене топли, с чаша вино. Страхотно ястие за вечеря.
Добър апетит!