Начин на приготвяне
Извадете рибата на стайна температура докато приготвите соса. Натрийте със сол и зехтин и сложете в леко подмазнена тавичка.
За шафрановия сос нарежете лука и чесъна и задушете в зехтина за 7 минути или докато омекнат.
Сипете брашното и бъркайте на слаб до умерен огън 2 минути.
Налейте алкохола и водата на тънка струйка при непрестанно разбъркване, за да не се образуват бучки. Подправете със сол, шафран и много малко канела и варете още 7 минути.
През това време загрейте фурната до 200 градуса и печете сьомгата 10 минути. Когато сосът е готов го полейте върху нея, поръсете с мащерката и допечете още 10 минути.
Времето зависи и от дебелината на парчето риба, както и от степента на изпичане, която предпочитате.
В случая моето филе е 2.5-3 см. в най-дебелата си част, а аз предпочитам да остане крехко, а не твърде препечено и сухо. Ако вашата сьомга е по-тънка, редуцирайте времето.
Поднесете печената рибка докато е топла. Сьомгата с шафранов сос е уникална, опитайте.
Добър апетит!