Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга с шафранов сос

Сьомга с шафранов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сьомга с шафранов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Издаваме ви една от тайните за приготвяне на неустоимо вкусна сьомга - шафранов сос"

Необходими Продукти

  • сьомга - 480 - 500 г филе/та с кожа, без кости
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • мащерка - 2 щипки
  • Шафранов сос
  • лук - 100 г (може и праз)
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 40 г +2 с.л.
  • бренди - 100 мл (или бяло вино)
  • вода - 200 мл
  • брашно - 10 г
  • кайенски пипер - 1/2 сухо, люто чушле
  • шафран - 1 щипка власинки или на прах
  • канела - 1 малка щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете рибата на стайна температура докато приготвите соса. Натрийте със сол и зехтин и сложете в леко подмазнена тавичка.

За шафрановия сос нарежете лука и чесъна и задушете в зехтина за 7 минути или докато омекнат.

Сипете брашното и бъркайте на слаб до умерен огън 2 минути.

Налейте алкохола и водата на тънка струйка при непрестанно разбъркване, за да не се образуват бучки. Подправете със сол, шафран и много малко канела и варете още 7 минути.

През това време загрейте фурната до 200 градуса и печете сьомгата 10 минути. Когато сосът е готов го полейте върху нея, поръсете с мащерката и допечете още 10 минути.

Времето зависи и от дебелината на парчето риба, както и от степента на изпичане, която предпочитате.

В случая моето филе е 2.5-3 см. в най-дебелата си част, а аз предпочитам да остане крехко, а не твърде препечено и сухо. Ако вашата сьомга е по-тънка, редуцирайте времето.

Поднесете печената рибка докато е топла. Сьомгата с шафранов сос е уникална, опитайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: