Начин на приготвяне
Това е много лесно ризото за приготвяне, тъй като няма други съставки освен самата основа на ризотото: лук, бяло вино, бульон, пармезан и отличен ориз.
Резултатът е толкова добър! Оранжево-жълтият цвят на шафрана внася приятна нотка в чинията. Придружихме го с микс от зелена салата. Съветвам ви да го придружит със зелени зеленчуци като аспержи, грах или зелен фасул, които подобно на чушките няма да се конкурират с аромата на шафран.
Обелете и нарежете лука на ситно. Задушете лука в зехтина.
Когато лукът се разтопи добре, добавете ориза, разбъркайте, докато стане прозрачен.
Добавете шафрана, налейте виното и оставете да се изпари.
Постепенно навлажнете ориза с горещия бульон, като добавяте един черпак към друг, изчаквайки предишния да поеме. Разбърквайте редовно с дървена лъжица.
Ризотото трябва да се готви около 17-18 минути (вижте инструкциите на опаковката).
Свалете от котлона, добавете парченце масло и след това пармезана.
Разбъркайте, подправете ориза на тиган със сол и черен пипер.
Оставете да престои 1-2 минути и сервирайте горещ.
Перфектният шафранов ориз е готов.