Начин на приготвяне
Обелената и почистена ябълка се смила на пюре заедно със захарта, рома и портокаловия сок.
Към сместа се чуква яйцето, налива се олиото и се слага киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Всичко това се разбива до хомогенност.
Сипват се стърготините от кокос, ванилията, канелата и брашното и отново се разбива или разбърква до гладка смес, малко по гъста от кексова. При нужда се добавя брашно.
Фурната се загрява до 170 градуса.
В тава покрита с хартия за печене се слага по 1/2 с.л. от сместа за ябълковите сладки на купчинка, като се оставя разстояние между всяка.
Приготвените сладки се пекат на два пъти, докато почервенеят- около 15 минути всяка тава.
Когато изстинат, се поръсват с пудра захар, а по желание могат да се слепят две по две със ябълково сладко, което е достатъчно гъсто, за да оформите слепени сладки.
Стават мекички и много приятни за една бърза закуска или компания за кафе и мляко.
Ако меките сладки с ябълки се направят в издължена форма могат да се използват и като бишкоти за блатове на торти или сладкиши.
Да ви е сладко!