Меки сладки с ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
10/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
42 мин.
Порции
10
"Меки сладки с ябълки - топят се в устата"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1 бр. голяма (210 г почистена)
  • захар - 80 г + пудра за поръсване
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • канела - 1 щипка
  • ром - 1 капачка
  • яйца - 1 бр. голямо
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сок от портокал - 2 с.л.прясно изцеден
  • кокосови стърготини - 2 с.л. с връх, фини
  • брашно - 175 г
  • олио - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелената и почистена ябълка се смила на пюре заедно със захарта, рома и портокаловия сок.

Към сместа се чуква яйцето, налива се олиото и се слага киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Всичко това се разбива до хомогенност.

Сипват се стърготините от кокос, ванилията, канелата и брашното и отново се разбива или разбърква до гладка смес, малко по гъста от кексова. При нужда се добавя брашно.

Фурната се загрява до 170 градуса.

В тава покрита с хартия за печене се слага по 1/2 с.л. от сместа за ябълковите сладки на купчинка, като се оставя разстояние между всяка.

Приготвените сладки се пекат на два пъти, докато почервенеят- около 15 минути всяка тава.

Когато изстинат, се поръсват с пудра захар, а по желание могат да се слепят две по две със ябълково сладко, което е достатъчно гъсто, за да оформите слепени сладки.

Стават мекички и много приятни за една бърза закуска или компания за кафе и мляко.

Ако меките сладки с ябълки се направят в издължена форма могат да се използват и като бишкоти за блатове на торти или сладкиши.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: