Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички с червен боб

Пълнени тиквички с червен боб

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Пълнени тиквички с червен боб
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
10/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • тиквички - 2
  • лук - 1 малка глава
  • пиперки - 1 малка червена
  • червен боб - 2/3 консерва
  • овесени ядки
  • чесън на прах
  • кимион
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • за соса
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • фъстъчено масло - 1 с.л.
  • вода - 5 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • куркума - за цвят
  • червен пипер - за цвят, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези постни пълнените тиквички са обелват и разрязват на две по дължина. Вътрешността на всяка половинка се издълбава.

Фурната се загрява на 210 градуса. В застлана с хартия за печене тава се поставят издълбаните тиквички с издълбаното нагоре, като долната страна (където е била обелката) се намазва със сол. Пекат се около 20 минути, за да омекнат.

През това време се прави плънката за пълнените тиквички.

Нарязват се лукът, пиперката и издълбаната вътрешност на тиквичките на ситно. Консервата боб се изцежда от водата в консервата и леко се намачква с вилица или преса за картофи.

В сгорещено олио се запържва лукът, а след това пиперката и тиквичките. Прибавят се подправките и бобът. Разбърква се добре и се оставя, докато омекнат тиквичките.

След като тиквичките са отделили доста вода, се добавят овесени ядки - толкова, че да поемат течността.

Докато овесените ядки поемат течността, се прави сосът. За целта сусамовият тахан се смесва с водата и се разбърква добре, докато стане гладка хомогенна смес. След това се добавят останалите продукти и се разбъркват всичко до получаването на соса с тахан.

Когато плънката вече не е водниста, се разпределя във всяка тиквичка. Отгоре приготвените пълнени тиквички се поръсва със соса. Лодките от тиквички се връщат във фурната - вече на 175 градуса, за няколко минути, докато плънката се запече.

Трябва да се има предвид, че ще отнеме няколко минути, докато описаните ядки поемат течността и затова не трябва да се слагат прекалено много, защото тогава ще стане много гъсто и ще залепне всичко. Вместо това трябва да остане малко от течността в началото, за да има какво да поемат, за да набъбнат.

Да ви е сладко с тези пълнени тиквички с червен боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: