Начин на приготвяне
За тези постни пълнените тиквички са обелват и разрязват на две по дължина. Вътрешността на всяка половинка се издълбава.
Фурната се загрява на 210 градуса. В застлана с хартия за печене тава се поставят издълбаните тиквички с издълбаното нагоре, като долната страна (където е била обелката) се намазва със сол. Пекат се около 20 минути, за да омекнат.
През това време се прави плънката за пълнените тиквички.
Нарязват се лукът, пиперката и издълбаната вътрешност на тиквичките на ситно. Консервата боб се изцежда от водата в консервата и леко се намачква с вилица или преса за картофи.
В сгорещено олио се запържва лукът, а след това пиперката и тиквичките. Прибавят се подправките и бобът. Разбърква се добре и се оставя, докато омекнат тиквичките.
След като тиквичките са отделили доста вода, се добавят овесени ядки - толкова, че да поемат течността.
Докато овесените ядки поемат течността, се прави сосът. За целта сусамовият тахан се смесва с водата и се разбърква добре, докато стане гладка хомогенна смес. След това се добавят останалите продукти и се разбъркват всичко до получаването на соса с тахан.
Когато плънката вече не е водниста, се разпределя във всяка тиквичка. Отгоре приготвените пълнени тиквички се поръсва със соса. Лодките от тиквички се връщат във фурната - вече на 175 градуса, за няколко минути, докато плънката се запече.
Трябва да се има предвид, че ще отнеме няколко минути, докато описаните ядки поемат течността и затова не трябва да се слагат прекалено много, защото тогава ще стане много гъсто и ще залепне всичко. Вместо това трябва да остане малко от течността в началото, за да има какво да поемат, за да набъбнат.
Да ви е сладко с тези пълнени тиквички с червен боб.