Пълнен патладжан с леща

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Пълнен патладжан с леща2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • лук - 1/2 малка глава
  • леща - 2/3 - 1 ч.ч. сварена
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • соев сос - 1 с.л.
  • балсамов оцет - 1 ч.л.
  • чесън на прах
  • риган
  • червен пипер
  • кимион
  • черен рипер
  • сол
  • олио
  • за соса
  • сусамов тахан - 2 ч.л.
  • вода - 3 с.л.
  • фъстъчено масло - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • куркума - за цвят
  • червен пипер - за цвят, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се измива и разрязва на две по дължина. Всяка половинка се издълбава.

Фурната се загрява на 210 градуса. В тава, застлана с хартия за печене, се поставят двете половини от патладжана с обелката надолу. Поръсват се със сол и се слагат във фурната да омекнат за около 20 минути.

През това време се нарязва издълбаната вътрешност на патладжана и лукът. Запържват се в сгорещено олио. Прибавя се доматеното пюре, соевият сос, балсамовият оцет и подправките, а след това и лещата. Оставя се, докато зеленчуците омекнат.

Прави се тахановият сос. За целта сусамовият тахан се смесва с водата и се разбърква, докато стане гладка хомогенна смес. След това се добавят и останалите продукти и се разбърква добре.

След като патладжанът във фурната омекне, се изважда и всяка половинка се напълва с плънката.

Готовите пълнени патладжани се поръсват със соса и тавата се връща обратно във фурната, докато плънката и сосът на пълнените патладжани с леща се запекат, но вече на 175 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: