Начин на приготвяне
Насечете ребрата по средата с остър сатър, за да не са много дълги. Измийте ги добре, за да отстраните дребните костици, които биха могли да се получат в следствие на сеченето със сатъра. Разрежете ги на отделни ребърца с месо.
Сложете ги да се запържат в керамичен тиган с сгорещено олио, за да не залепват. Пържете ги, докато приготвените свински ребърца не придобият хубав червен загар почти отвсякъде.
Сложете ги на дъното на глиненото гърне.
Лукът нарежете на пръстени, празът и морковите - на колелца. Сложете ги да се запържат в същата мазнина, докато не омекнат. Добавете доматите, виното, мащерката, скълцания чесън. Овкусете със сол и смлян черен пипер, разбъркайте и оставете сместа да поври десетина минути.
Изсипете сместа върху ребрата в гърнето, добавете черния пипер на зърна и захлупете гърнето с похлупака.
Сложете ребърца в гювеч в студена фурна и печете на 180-200 градуса за около 1 час.
Проверете дали месото е омекнало, отхлупете гърнето, извадете ребърцата над лука и запечете свинските ребра с три вида лук в гърне за още 10-15 минути до пълна готовност, може и на вентилация.
Приятен апетит!