Начин на приготвяне
От вечерта изкарвам всички продукти да са на стайна температура. Пресявам брашното и активирам маята с малко топло мляко, захар и брашно. Яйцата разбивам добре и добавям останалото мляко. Замесвам тесто, като по малко добавям от стопеното масло и олио.
Меси се и се вкарва по малко от мазнината докато свърши цялото количество. Раздърпвате го и пак го събирате, така ще вкарате повече кислород и ще стане на конци.
Затопляте помещението, където ще го оставите да втаса, покривате с домакинско фолио и оставяте да удвои обема си. Готовото тесто разделяте на 2 части, от едната разточваме голяма триъгълна кора, която и завиваме краищата слагаме от сладкото и навиваме на голяма кифла.
От другата част делим на две части и всяка разточваме на обла кора, разделяме я на 8 триъгълника на всеки слагаме по малко от смесеното сладко и навиваме на малки кифлички, като първо им заобляме краищата. Оставяме да втасат след което мажем с разбит жълтък, поръсваме със захар и семена. Печем в загрята фурна до златисто.
Коментари