Начин на приготвяне
1. Сложете на водна баня шоколада с маслото, за да се разтопят. Аз купувам 2 натурални шоколада Schogetten, които са с отделни парченца, а не една цяла плочка - така не се налага да чупя шоколада и да хвърчат малки парченца из цялата кухня.
Кравето масло може да се замени с кокосово за любителите на здравословните ястия. Разбърквайте от време на време добре, докато се получи хомогенна и гъста шоколадова маса.
2. През това време в голяма купа разбийте с миксер яйцата и захарта, трябва да утроят обема си. За диабетици захарта може да се замени с мед, стевия, сироп от агаве или кленов сироп.
3. Добавете брашното и ванилията в яйчената смес.
4. Ако няма да го ядат деца – по желание може да добавите коняк, ром или друг алкохол към сместа за суфле (но не е задължително).
5. Изсипете в купата разтопения шоколад с маслото и отново разбъркайте много добре.
6. Разсипете във формички от сместа, като запълните почти до ръба. Аз лично ползвам силиконови формички, защото не ми залепват (имам кръгли и тематични във форма на сърце:-), но може да се ползват също шолички за крем карамел или формички за крем брюле (керамични или от термоустойчиво стъкло).
7. Изпечете ги за 12-15 минути на 180 градуса. Класическата рецепта за шоколадово суфле е 12 минути, но ние ги обичаме малко по-изпечени за 15 мин.
8. Извадете от фурната и оставете настрана поне за 5 минути да се поохладят като през това време може да си приготвите чинии или плочи за сервиране.
Желателно е да консумирате топло Шоколадовото суфле, за да има сърцевина от течен шоколад. Затова, ако прецените, че сместа ви е твърде много, спокойно може да приберете малко в хладилника или дори да замразите от нея. Важно е да изпечете точно толкова, с колкото може да се справите наведнъж.
А сега само се наслаждавайте на тези невероятни шоколадови изкушения, да ви е сладко!