Старешка баница

Старешка баница
Снимка: Росица Стeфанова
1 / 4
17/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
24
"Старешка баница - царицата на сладките баници"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 800 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • вода
  • краве масло - 250 г за печенето на баницата
  • За плънката
  • царевично брашно - 400 г
  • краве масло - 80 г
  • сирене - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • за сиропа
  • вода - 2 л
  • сол - 2 ч.л.
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се замесва меко тесто, правят с 7-8 топки и се оставя да почине 30 мин.

Към царевичното брашно се прибавя маслото и се изпича до светло кафяво при непрекъснато бъркане, като се охлади, се прибавя яйцето и се правят трохи, към тях се прибавя натрошеното сирене и плънката за баницата е готова.

Топките се разточват на тънки кръгли петури, като по време на разточването се поръсва периодично с царевично брашно, да не залепнат.

След това се оставят върху чаршаф да позасъхнат /напръхнат/, после се поръсва плънка, завиват се леко и се редят в тава - не трябва да са много прилепнали, а да има разстояние - от тази доза правя две тави.

После се полива с разтопеното 250 г масло, надупчва се на няколко места с вилица и витата баница се пече до зачервяване.

Ако е необходимо, се обръща и се пече и от другата страна в зависимост от фурната.

За сиропа водата маслото и солта завирт и със врящ сироп се залива готовата сладка баница /докато е гореща/ и се слага кърпа да се задуши трябва са стане рошава.

Добър апетит с тази старешка баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: