Начин на приготвяне
От продуктите за тестото се замесва меко тесто, правят с 7-8 топки и се оставя да почине 30 мин.
Към царевичното брашно се прибавя маслото и се изпича до светло кафяво при непрекъснато бъркане, като се охлади, се прибавя яйцето и се правят трохи, към тях се прибавя натрошеното сирене и плънката за баницата е готова.
Топките се разточват на тънки кръгли петури, като по време на разточването се поръсва периодично с царевично брашно, да не залепнат.
След това се оставят върху чаршаф да позасъхнат /напръхнат/, после се поръсва плънка, завиват се леко и се редят в тава - не трябва да са много прилепнали, а да има разстояние - от тази доза правя две тави.
После се полива с разтопеното 250 г масло, надупчва се на няколко места с вилица и витата баница се пече до зачервяване.
Ако е необходимо, се обръща и се пече и от другата страна в зависимост от фурната.
За сиропа водата маслото и солта завирт и със врящ сироп се залива готовата сладка баница /докато е гореща/ и се слага кърпа да се задуши трябва са стане рошава.
Добър апетит с тази старешка баница.