Начин на приготвяне
Това е една класическа баница, но вместо често използваните масло или олио, за мазнинка аз сложих хубава и пречистена свинска мас.
Вкусът е чудесен и става топяща се в устата, копринена и пухкава отвътре, а отвън неустоимо хрупкава.
Маста се разтопява с олиото. Содата се гаси в киселото мляко, а петте яйца се разбиват и към тях се натрошава сиренето. Тъй като в днешно време сирена има най-различни, трябва да имаме предвид, че някои са по-солени от други, както и едни се разтапят почти при печене, а други остават по- твърди. В зависимост от типа, който използвате, си преценете какво количество да сложите.
Към плънката се добавя и шупналото кисело мляко и се разбърква.
Тавата, в която ще печете баницата, се намазва с разтопената мазнина. Размерът е приблизителен на този на корите, най- добре малко по- малък, за да можете да ги нагъвате/набирате леко.
Полага се кора, маже се с мас (не много обилно), поръсва се с плънка и се полага следваща кора. По същия начин се процедира до привършване на продуктите. Тъй като аз обичам богата баница с плънка, която да се усеща, слагам повечко и накрая ми остават няколко кори. Но вие направете както ви е по вкуса.
Последните две кори се мажат само с мазнина, за да стане хрупкава коричката.
За завършек по желание баницата се нарязва и залива с едно разбито с прясно мляко яйце. Течността попива, а коричката пак си остава хрупкава и отвътре баницата става по-сочна.
Пече се на 180 градуса до златист загар.
След като е готова, баницата с мас се оставя леко да изстине, не се покрива. Сервира се още топла с чаша хубав айрян.
Добър апетит!
Ако ти харесва рецептата, опитай и предложенията ни за класическа баница със сирене и сладка баница с ябълки.
Коментари