Нежна шоколадова торта с рикота

17/02/2020
"Нежен вкус, който ще ви очарова - такива са ни тортите, особено тази с рикота "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции14
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо483
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За блата
  • краве масло - 225 г
  • шоколад - 460 г към 70% какао
  • яйца - 9 бр.
  • захар - 100 г
  • лимонена киселина - 1/4 ч.л.
  • За крема
  • рикота - 250 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • За гарниране
  • шоколад - 100 г тъмен
  • шоколадова роза
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото заедно с шоколада на слаб огън, като бъркате непрекъснато.

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците добре със захарта, докато се получи гъста и стабилна пяна. Бъркайте 5 минути, точното време е важно.

Внимателно смесете разбитите жълтъци с охладената шоколадова смес.

Разбийте белтъците отделно с лимонената киселина до меки върхове. Това е важно, защото белтъците с твърди върхове няма да хомогенизират добре с жълтъците.

Внимателно прибавяйте по супена лъжица от разбитите белтъци в шоколадовата смес от тестото, бъркайте с шпатула с движения отдолу нагоре. Не бива да използвате миксер.

Смажете стените и дъното на форма с подвижен ринг с олио и поръсете с брашно. Изсипете тестото във формата, изравнете.

Ако съдът за печене не е разглобяем, тогава трябва да поставите на дъното хартия за печене, така че да можете да извадите по-лесно блата.

Печете във фурна, предварително загрята до 150°C, само за 35 минути, максимум 40. Ако държите по-дълго, блатът ще бъде препечен и ще се превърне в обикновена бисквита.

Оставете блата да се охлади и внимателно го отстранете от тавата.

С помощта на конец, срежете блата през средата, за да се получат два броя.

Смесете заквасената сметана и рикотата. Прибавете пудрата захар и разбъркайте до хомогенност.

Намажете шоколадовите блатовете, слепете тортата и загладете.

Разтопете 100 г шоколад на водна баня.

Гарнирайте тортата с шоколада и шоколадова роза.

Много шоколад, много нежност, просто се топи тази специална шоколадова торта!

Подсладете празника си с нежна шоколадова торта с рикота!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар