Начин на приготвяне
В купичка разбиваме 1 белтък (оставяме жълтъка за намазване) 3 с.л. олио и 1 с.л. оцет.
Активираме сухата мая с 200 г топла вода, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
Пресяваме 500 г брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар. Правим в брашното кладенче и изсипваме маята и белтъчната смес.
Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса.
След 30-40 минути го оформяме на правоъгълник.
Намазваме с масло и поръсваме със захар. Навиваме на руло. От двата края на рулото правим розичка. Рулото разделяме на две и сплитаме.
Слагаме върху хартия за печене розичката и около нея навиваме плитката. Мажем благата питка с жълтъка и поръсваме сусам. Така втасва 30-40 минути и печем.
Още топла намазвам лесната блага питка със смес от мед и масло.
Източник: елена георгиева гръчка - Кулинарна мрежа
Коментари