Начин на приготвяне
Нарежете аспержите на малки кръгчета, връхчетата оставете цели.
Наситнете лука. В тиган загряйте една кафяна чашка зехтин и пуснете нарязания лук. Запържете за кратко.
Добавете нарязаните аспержи, посолете, овкусете с щипка черен пипер и налейте 100 мл топла вода. Захлупете съда и гответе 10 мин.
Отстранете тигана от котлона добавете нарязаната Горгонзола и бъркайте, докато се разтопи.
В тенджерка разтопете кравето масло, добавете 2 с.л. брашно и запържете за кратко.
Излейте студеното прясно мляко и започнете да бъркате Бешамела, докато се сгъсти.
Не сгъстявайте много, за белите лазани (тези без доматен сос) е по-добре Бешамелът да е по-рядък. Посолете и овкусете с щипка настъргано индийско орехче.
Сложете тенджера с литър вода да заври. Посолете с щедра щипка морска сол. Бланширайте корите по две. Извадете ги в гевгир и полейте със студена вода за секунда. Наредете ги върху кърпа.
В подходяща тавичка сипете 2-3 с.л. Бешамел. Сложете кора и отгоре разстелете парче тънко нарязана шунка.
Поръсете с 2-3 с.л. от соса с аспержите, полейте с 1-2 с.л. Бешамел и поръсете с настърган пармезан.
Постъпете така с всичките кори.
Нарежете приготвената лазаня. Изпечете за 15-20 мин на 200°C в предварително загрята фурна с вентилатор или докато се получи приятен загар.
Поднесете лазанята с аспержи и шунка топла.
Да ви е сладко!
Забележка: Най-добрата лазаня се получава само от 6 реда кори.