Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги в малко мазнина. Към тях добавете обелените и нарязани домати (5-6 бр). Прибавете сол на вкус, щипка захар и оставете да се задушат, докато останат почти на мазнина.
След това се прибавят нарязаните на филийки гъби. След няколко минути свалете тигана от котлона.
В тенджерка разтопете маслото. Към него добавете брашното, разбъркайте и налейте млякото. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Оставете соса да ври няколко минути, докато се посгъсти (не много).
Пригответе си правоъгълна тава. Сипете малко от бешамела. Подредете 4 кори и изсипете 1/2 от доматения сос. Поръсете с нарязаната на кубчета шунка и изсипете другата половина от соса.
Поставете други 4 кори. Изсипете 1/2 от бешамела и поръсете обилно с 1/3 от настъргания кашкавал. Отгоре поръсете с нарязани зелени подправки и поставете последните 4 кори. Изсипете останалия бешамел и поръсете с кашкавал.
Печете на 180 градуса за около 20 минути. Извадете и отгоре наредете останалите нарязани на колелца домати. Поръсва се с останалия кашкавал и зелени подправки. Върнете във фурната за още 15-20 минути. Оставете лазанята леко да охлади и сервирайте.
Лазанята с шунка и гъби е готова.