Начин на приготвяне
Това френско пиле фрикасе се приготвя в кремообразен сос от бяло вино, което прави пилето нежно с богат вкус.
Пиле Фрикасе буквално означава нарязано и пържено пиле - това, което добавяте към пилето, зависи изцяло от готвача.
Класическото пиле фрикасе се приготвя със сметанов сос и задушено месо - пилешко, телешко или заешко. Подходяща е всяка зеленчукова или зърнена гарнитура.
Така че моркови, гъби, зелен фасул или дори броколи ще са много подходящи за тази рецепта.
Използвайте сухо бяло вино с висока киселинност като Совиньон Блан, Пино Гриджо, Пино Грис или Пино Блан.
Както казва Джулия Чайлд, това не е трудно ястие за изпълнение. Но включва доста голям брой стъпки, така че планирайте да отделите време от час и половина или дори два часа, в зависимост от това колко бързо работите в кухнята.
Добрата част е, че може да се направи предварително и да се завърши точно преди сервиране. Ето моята (съкратена) версия на рецептата на Джулия Чайлд:
В голяма тенджера загрейте 4 с.л. мазнина (2 с.л. масло и 2 с.л. олио от рапица) и запържете месото, докато хване хубав загар за шест до осем минути. След това го извадете.
В същата мазнина сотирайте нарязан лук, морков и целина на средно слаб огън за около 5 минути, докато омекнат.
Върнете пилешкото месо. Намалете котлона и покрийте с капак, гответе пилето за 8 минути, като обръщате парчетата.
Поръсете парчетата пиле със сол и бял пипер, след това с 3 с.л. брашно. Разбъркайте, докато брашното се абсорбира напълно от мазнината и сместа замирише на орех. Оставете да се готви бавно в продължение на 4 минути.
След това добавете достатъчно количество горещ пилешки бульон, за да покриете почти до горе пилешките парчета, след това бяло вино, за да покриете изцяло пилето.
Поставете букет от билки магданоз, прясна мащерка и половин дафинов лист в малка торба от тензух. Покрийте и оставете да къкри за 25-30 минути.
Приготвяне на соса:
Когато пилето е готово, извадете го заедно със зеленчуците и букета от билки. Оставете настрана.
След това увеличете котлона и оставете течността да намалее, докато се сгъсти дотолкова, че при добавяне на жълтъците със сметана, да се сгъсти до консистенция на сос фрикасе. Коригирайте на вкус, ако има нужда от сол.
В купа разбийте заедно два жълтъка и 1/2 чаша течна сметана. Като бъркате непрекъснато, добавяйте лъжица по лъжица от горещата течност от готвенето на пилето в купата с жълтъците и сметаната, докато не добавите около чаша.
След това добавете останалата част от течността на тънка струя и разбъркайте, докато свърши.
Изсипете течността - вече сос - обратно в тигана (или тенджерата ) и я оставете да заври за около минута, като добавите лука и морковите от готвенето.
Прекарайте соса през фино сито, за да елиминирате малките частици от зеленчуците и върнете обратно в купата.
Между другото, не изхвърляйте зеленчуците, останали в ситото. Това е привилегия на готвача - да изяде зеленчуците, които са много вкусни!
Настържете малко индийско орехче.
Тук е моментът да решите да добавите и няколко капки лимонов сок - аз установих, че виното вече е дало на ястието достатъчно киселинност, така че го пропуснах. И тъй като не изглеждаше да има достатъчно сос, го разредих малко с повече сметана.
Малко преди да сервирате, върнете ястието да къкри за около 5 минути, докато се затопли напълно.
Изключете котлона, добавете супена лъжица или две масло, за да обогатите соса.
Сервирайте френското пиле фрикасе със Совиньон Блан, ако желаете, поръсено с малко ситно нарязан магданоз. Добър апетит!
Коментари