Кейк с грис, бадеми и шамфъстък

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
336
2k
769
968
05/03/2020
"Наслаждаваме се на този страхотен кейк - взимайте пример "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо535
  • Преглеждания за месеца77
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • кайсии - 100 г сушени
  • портокали - 1 бр. сок и кора
  • Блат
  • краве масло - 175 г
  • захар - 174 г
  • яйца - 4 бр. (жълтъци и белтъци отделени)
  • грис - 225 г
  • бадеми - 100 г смлени
  • Сироп
  • портокалов сок - 100 мл
  • захар - 100 г /или мед 150 г/
  • шамфъстък - за поръсване
  • сметана - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сокът и кората от портокала се смесват със сушените кайсии и се оставят в хладилник за 12 часа, след което се правят на пюре с блендер.

Намазвам 23 см тавичка и оставям настрана.

В горната купа разбивам маслото и захарта, след което прибавям жълтъците, разбивам пак с миксер.

Слагам гриса, бадемите и най-накрая пюрето от кайсии със сока от портокал и кората.

Разбивам белтъците, докато станат на сняг, и смесвам с тестото. Слагам в тавичка и пека сладкиша с грис на 180 градуса около 40 мин.

Приготвям сиропа. Бъркам на котлона, докато захарта се стопи, и оставям настрани.

След като вкусният кекс е готов, оставям да почине за 5 мин., прехвърлям в чинийка и поливам със сиропа.

Разбивам сметана, слагам върху кейка с грис, бадеми и шамфъстък и отгоре поръсвам с шамфъстък.

Източник: Medi Winlo - Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар