Начин на приготвяне
За този вкусен ретро тутманик маята се разтваря със захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява в купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, като единият жълтък се заделя за намазване накрая. Слагат се и киселото мляко и 50 г от маслото - много меко, на стайна температура.
Тестото се замесва за предпочитане с миксер с приставки за тесто, защото е по-меко и лепкаво, особено в началото. Добавя се по малко брашно допълнително, докато започне да се отделя от стените на купата. Меси се поне 4-5 минути.
С намазнени обилно ръце се изважда от купата и разстила върху плот. Аз просто го разтеглям във форма, подобна на правоъгълник, а мазнината не позволява да залепва по плота и дланите. Намазва се с останалото масло доста обилно и се поръсва с кашкавал и натрошено сирене.
Завива се на охлюв и поставя в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка, в която да има малко разстояние, за да бухне. Оставя се да втаса докато приготвеният тутманик удвои обема си - за около 1 час.
Втасалият вит тутманик със сирене и кашкавал се намазва с разбито яйце и се пече за около 35 минути във фурна загрята до 190-200 градуса.
Добър апетит!
Коментари