Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Класически вит тутманик

Класически вит тутманик

НикиНики
Гуру
8016k3k4k4
Класически вит тутманик
Снимка: Ники
1 / 8
02/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Някои канят гости на пай, ние ги каним на вит тутманик - всички остават много доволни"

Необходими Продукти

  • За корите
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 пакетче жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 400 мл хладка
  • За плънката
  • сирени - 300 г
  • яйца - 2 бр. без единия жълтък
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка разтваряме маята заедно със захарта и малко хладка вода.

Щом шупне, добавям разбитите яйца, киселото мляко и олиото.

В дълбока купа сипваме пресятото брашно заедно със солта.

Правим си кладенче и сипваме течната смес, бъркаме, след това на тънка струя добавяме и водата. Омесваме меко тесто.

Намазваме с олио, покриваме с кърпа и оставяме да втаса.

Щом тестото е втасало, го разделяме на 4 топки. Всяка една разточваме на тънък лист.

Мажем с разтопено масло и с плънката от сирене, яйца и кисело мляко.

Навиваме кората на руло, след това на охлюв и поставяме в намазнена тава.

Така редуваме всички топки. Готовия тутманик оставяме отново да втаса.

Пускаме фурната на 180°C, мажем тутманика с разбития жълтък и печем до готовност.

Поднасяме класически вит тутманик с чаша студен айрян.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ники
Ники
Кое става :)
03.11.2020 09:15
Виктория Бурова
Виктория Бурова
Става
03.11.2020 06:32