Начин на приготвяне
Разтваряме маята в топлата вода. Прибавяме останалите продукти - сол, захар, олио и оцет, разбъркваме. Постепенно започваме да прибавяме към тази смес пресятото брашно.
Бъркаме и замесваме тесто. Оставаме го да втаса на топло, за около 1 час, задължително е покрито с кърпа, за да не хване кора.
Разбиваме яйцата и добавяме натрошеното сирене, оставаме единия жълтък за намазване. След като тестото е втасало, го разделяме на три еднакви топки. Разточваме всяка, като поръсваме с брашно отдолу, където ще точим и отгоре. Получава се не много тънка кора с дебелина около 3-4 мм.
Върху всяка кора поръсваме от разтопената мас с лъжица. После ръсим и от яйчената смес със сиренето. Така навиваме кората, а после я усукваме.
Както е усукана кората, поставяме в намазнена и набрашнена тава. Навиваме корите като охлюв. Пак оставаме да втаса на топло, покриваме тутманика с кърпа. Когато втаса, мажем с разбит жълтък.
Слагаме да печем на леко загрята фурна на 150 градуса за около 40 минути, за по-сигурно проверяваме с клечка дали е изпечен.
Топлия тутманик вадим и мажем с масло отгоре и покриваме с кърпа. Да ви е сладко!