Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Корейска мусака на фурна

Корейска мусака на фурна

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Корейска мусака на фурна
Снимка: Потребител#246858
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Вижте как се приготвя традиционна корейска мусака"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • кайма - 800 г от свинско, телешко месо
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • олио - ½ ч.
  • лук - 1 гл.
  • чесън - ½ гл.
  • моркови - 1 бр.
  • майорана - ½ ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 2 - 3 щипки на зърна
  • За заливката
  • яйца - 4 бр.
  • кашкавал - 250 - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се почистват и нарязват. Морковът се настъргва или нарязва.

Трите продукта се слагат в дълбок съд /използвах тавата, в която ще пека корейската мусака/ с половината от мазнината/олиото и се запържват. Прибавя се каймата и пърженето продължава още 15 минути.

Поръсва се с майорана.... и чубрица /ако каймата е свинска/ или.... и джоджен /ако каймата е телешка/ и се разбърква.

Сместа се изважда с решетъчна лъжица и в същия съд се долива останалото олио и се пържи нарязаната ситно глава кисело зеле, на което се изрязват твърдите части от кочана. Със сока, който пуска зелето, се получава задушаване. Когато течността се изпари, пърженето продължава, докато зелето намали обема си с 1/3. Поръсва се с червения пипер и кимиона, разбърква се и се дърпа от котлона.

Оризът се измива в няколко води.

Зелето се заглажда равномерно в тавичката. Върху него се разпределя измитият ориз и се поръсват зърната черен пипер. Отгоре се оформя пласт от каймата, запържена със зеленчуците. Всичко се залива с 3 чаши топла вода. Така приготвената мусака се пече в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути.

От яйцата и настъргания кашкавал се разбива смес, с която се залива корейската мусака след 30 минути. Тавата се връща в изключена фурна – топлината е достатъчна за пасивно сготвяне на заливката за мусака до 10 минути.

А защо мусаката се нарича „корейска“, и досега нямам обяснение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Banshi
Banshi
Какъв е смисълът да се сложи бисерен ориз, на който да се измие нишестето?
Има толкова видове ориз! Използвайте ориз без нишесте!
11.03.2020 13:42