Начин на приготвяне
Приготвя се вид темпура с разбит на течна пяна белтък, водата и брашното с щипка сол. Кашичката трябва да е гъста, но не прекалено.
Панировката се оставя в хладилник, за да е много студена, когато дойде моментът за нейното използване.
Тиквичката се измива и нарязва на много тънко, почти на полупрозрачни колелца. За да са еднакви и равномерни, е добре да се използва машина или специален уред за рязане, тъй като човешката ръка не е толкова прецизна.
Олиото се загрява добре на умерен до силен огън, при мен една степен под максималната.
Ледената панировка се изважда от хладилника и ако се е сгъстила, в нея се слага кубче лед - то едновременно ще я поддържа студена и ще я поразреди. Ако правите двойно количество, времето за пържене ще е повече, затова в такъв случай купата се слага във вода с кубчета лед, за да не се стопля.
Кръгчетата тиквичка се топват в темпурата и се пържат до златисто в сгорещеното олио. Панировката е леко хрупкава, а зеленчукът отвътре остава свеж.
Готовите панирани тиквички се изваждат върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина. Не се слагат на купчинки, за да не омеква панировката.
Приготвя се сос, като се смесят и разбъркат добре всички изброени за него продукти. Чесънът се добавя счукан или стрит на паста, като се изважда кълнчето в средата, за да не е прекалено силен и лют.
Тиквичките в белтъчена темпура се поднасят още топли с млечния сос.
Добър апетит!