Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Тимбал от букатини

Тимбал от букатини

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Тимбал от букатини
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Тимбал от букатини - мечтата на всяка трапеза"

Необходими Продукти

  • букатини - 150 г
  • кайма - 200 г
  • домати - 250 г смлени
  • бекон - 100 г
  • краве масло - 50 г
  • червено вино - 1 к.ч.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • майорана - 1 щипка
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с подсолена вода сварете букатините според указанието за време върху опаковката. За тази рецепта за тимбал е по-подходяща пастата тип букатини или по-дебелите макарони. Прецедете пастата и полейте със струйка зехтин.

Разбъркайте, за да се намасли и да не слепне. Намажете стените на купа (моята е с д.18 см) със студено краве масло. Започнете да редите букатините от дъното към върха, като ги притискате леко към стените, за да залепнат.

Приберете купата в хладилник, докато си приготвите соса. Нарежете на кубчета бекона. В тиган загрейте чашка зехтин и запържете до златисто. Добавете наситнения лук и чесън, размитата с 1-2 с.л. вода кайма и пържете около 5 мин.

Излейте червеното вино, изчакайте да се изпари алкохола и налейте чашка топла вода. Прибавете смлените домати, овкусете с един дафинов лист, щипка майорана, щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе соса, докато остане на мазнина.

Нарежете останалите макарони (ще ви останат от реденето) на ситно. Смесете ги със соса. Изчакайте да се охлади и тогава изсипете в купата с навитите макарони. Приберете отново в хладилник за 30-40 мин макароненото ястия. Охладения тимбал от букатини изсипете в подходяща чиния, нарежете и поднесете!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: