Начин на приготвяне
Пастата Букатини се сварява според указанието на опаковката - 8 мин в 2 литра вода. Това е по-широка паста и отвътре е куха. Трябва да е ал денте. Да не се преварява.
Нарязва се лук на ситно, поставя се в дълбока тенджера със зехтин и се задушава за няколко секунди до прозрачност. Добавя се каймата с малко вода и се разбърква, докато стане на трохи. Добавят се доматите и по ред подправките.
Чесънът се нарязва на люспи, за да може да се стопи в соса. Оставя се на умерен огън да къкри, докато остане на мазнина. След като е готов сосът, се изважда дафиновият лист, карамфилът и бахарът.
Поставя се пастата в подходящ съд и се залива с доматения сос.
Букатините с кайма и доматен сос са много вкусни!
Източник Италианска кухня
Забележка: пастата Букатини наподобява спагетите по дължина, но са по-дебели и с дупка бука, откъдето и идва и името им. Много са подходящи да им се добави и панчета на малки хапки.
Ползвам италиански домати от консерва, защото са белени кубчета и с плътен сос.
Умерен котлон за мен е от девета степен на котлона да оставя ястие да къкри на тройка на котлона.