Ориенталски хумус с оранжева леща и моркови

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
514
15
19
1
15/03/2020
"Потапяме се в ориента със страхотен хумус от моркови и оранжева леща по традиционна рецепта "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо317
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • За варивото
  • леща - 1 ч.ч. оранжева/червена
  • моркови - 2 бр.
  • куркума - ½ ч.л.
  • кимион - ½ к.л.
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • джинджифил - ½ к.л.
  • хималайска сол - 2/3 ч.л., на вкус
  • кафява захар - ½ к.л.
  • шарлан - 1 ч.л.
  • вода - около 1 ч.ч.
  • За хумуса
  • нахут - 200 г сварен
  • сусамов тахан - 2 - 3 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • кимион - ½ к.л.
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • хималайска сол - ½ к.л., на вкус
  • шарлан - 1 ч.л.
  • марината - около 5 - 6 с.л. от нахута
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително сваряваме в малка тенджерка с незалепващо дъно оранжевата леща, заедно с морковите нарязани на ситно в около 1 чаена чаша вода.

Сипваме 1 ч.л. шарлан и овкусяваме с куркума – ½ ч.л., кимион – ½ к.л., черен пипер – 2-3 щипки, джинджифил на прах – ½ к.л., хималайска сол – 2/3 ч.л., на вкус и кафява тръстикова захар – ½ к.л. (за по-наситен вкус). Разбъркваме с дървена бъркалка, слагаме капака и оставяме да се вари до готовност. След това дръпваме от котлона и оставяме леко да изстине.

В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките:

Сварената червена леща с моркови, половин буркан нахут – около 200 г, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. сусамов тахан и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

Овкусяваме с ориенталски подправки половин кафена лъжица фино смляна хималайска сол – на вкус, 1/2 кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ к.л. кимион, 1 чаена лъжица шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло).

Накрая добавяме няколко супени лъжици вода или от маринатата на нахута, за да може блендерът да смели гладко и безпроблемно готовия хумус с оранжевата леща.

Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната консистенция.

Ориенталски хумус с оранжева леща, подходящ за топене с арабски питки или домашен царевичен чипс, както и за намазване на препечени филийки или домашен пълнозърнест хляб.

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар