Начин на приготвяне
Предварително сваряваме в малка тенджерка с незалепващо дъно оранжевата леща, заедно с морковите нарязани на ситно в около 1 чаена чаша вода.
Сипваме 1 ч.л. шарлан и овкусяваме с куркума – ½ ч.л., кимион – ½ к.л., черен пипер – 2-3 щипки, джинджифил на прах – ½ к.л., хималайска сол – 2/3 ч.л., на вкус и кафява тръстикова захар – ½ к.л. (за по-наситен вкус). Разбъркваме с дървена бъркалка, слагаме капака и оставяме да се вари до готовност. След това дръпваме от котлона и оставяме леко да изстине.
В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките:
Сварената червена леща с моркови, половин буркан нахут – около 200 г, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. сусамов тахан и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.
Овкусяваме с ориенталски подправки половин кафена лъжица фино смляна хималайска сол – на вкус, 1/2 кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ к.л. кимион, 1 чаена лъжица шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло).
Накрая добавяме няколко супени лъжици вода или от маринатата на нахута, за да може блендерът да смели гладко и безпроблемно готовия хумус с оранжевата леща.
Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната консистенция.
Ориенталски хумус с оранжева леща, подходящ за топене с арабски питки или домашен царевичен чипс, както и за намазване на препечени филийки или домашен пълнозърнест хляб.
Чудно Вкусно!