Сьомга Тандури

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сьомга Тандури
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Сьомга Тандури - божествено приключение за небцето"

Необходими Продукти

  • сьомга - 500 г цяло филе с кожа
  • кисело мляко - 130 г
  • чесън - 1 скилидка
  • кориандър - 2 стръка, листата (може и сушени листа)
  • магданоз - 1 стрък, листата
  • джинджифил - колкото 1/2 орех, пресен корен
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • куркума - 2 щипки
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 струйки
  • лимон - 1 бр. (или лайм)
  • червен лук - 1/4 глава (не голяма)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете киселото мляко със сока от половината цитрус. Настържете към него джинджифила и чесъна на фино ренде и добавете ситно накълцаните листа от кориандър и магданоз. Подправете соса Тандури със стритите гвоздейчета карамфил, индийско орехче и куркума.

Намазнете леко дъното на тавичка, поставете кръгчета от половината ви останал цитрус и разположете отгоре филето от сьомга, почистено от костици и с кожата надолу. Намажете обилно с по-голяма част от приготвения сос - марината за риба. Остатъка заделете и към него нарежете на ситно червения лук.

Оставете рибата за 4 часа в хладилник, както и заделения сос, за да се маринова в него последно добавения лук.

Загрейте фурната до 200 градуса.

Сложете рибата да се пече за около 25 минути. Това време е подходящо за филе от сьомга, което е от голяма риба и в най-дебелата си част е 4-4.5 см.

За по-тънки филета, намалете минутите. Те могат да варират и според предпочитанията ви, но винаги е за предпочитане една сочна, крехка и леко розова в средата сьомга. За това не прекалявайте с печенето.

Важно е също слоят от покривната смес да е равномерен и тънък.

Поднесете сьомгата Тандури топла, акомпанирана със още от соса и по желание резени лимон. Може да добавите към печената сьомга и един хубав ориз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: