Начин на приготвяне
Всички продукти са на стайна температура.
Затоплям половината прясно мляко. Към него добавям маята, 2 с.л. захар, 2 с.л. брашно. Сместа се оставя на страна, докато удвои обема си - при мен даже се утрои.
Останалото мляко затоплям добре и в него разтварям останалите 8 с.л. захар.
Разбивам яйцата леко, без 1 жълтък, с него ще намажа приготвените кифлички /не на пяна/ и към тях добавям олиото. Оставям на страна.
През това време пресявам брашното с ванилията в голяма купа. Към яйцата бавно сипвам млякото на тънка струйка, за да се темперират яйцата, без да се пресекат. Разбърквам добре и добавям есенцията ром.
В брашното правя кладенче и изсипвам шупналата мая и след нея яйчената смес. Бъркам с дървена лъжица, докато стане топка тесто и ми е трудно да меся. Изсипвам на набрашнен плот и меся до получаване на меко и нелепнещо тесто с мехурчета ♥
Оставям да втаса в купата, покрита със стреч фолио - за около 35 – 40 мин на топло. След това премесвам набързо тестото, като гледам да не добавям още много брашно. Разделям на 5 топки, които разточвам на намаслен плот на кръг с дебелина около 1 см. Разрязвам на 8 триъгълника и в широката част слагам по едно парче твърд мармалад.
Отделеният жълтък се разбива с малко олио и и 2 с.л прясно мляко се намазват вкусните кифлички с мармалад. Поръсват се с леко влажна захар и се оставят малко да се надигнат, за около 10 – 15 мин.
Пекат се на 180°C в предварително загрята фурна за около 30-35 мин.
Коментари