Начин на приготвяне
Този вкусен сос за риба изисква търпение и прецизност при подготовката му, но резултатът е достатъчна награда за положените усилия.
Изважда се маслото на стайна температура.
В малък съд се кипва вода. Бадемите се слагат в кипящата вода и съдът се оттегля от котлона. След 15 минути се отцеждат или се изваждат с решетъчна лъжица. Оставят се да изстинат.
Обелва им се ципата и се счукват в хаванче на кашица. Може да се вземат филетирани бадеми и процесът продължава от счукването на ядките в хаванчето.
Налива се постепенно чашата гореща вода. Използва се тази, в която са киснали бадемите. Продължава се разбъркването. На този етап при желание, може да се използва пасатор.
На яйцата се отделят само жълтъците.
Разбива се размекнатото масло и към него един след друг се прибавят жълтъците, като поетапно се бърка. Към тази смес се прибавя приготвеното бадемово мляко и всичко се разбърква. Подправя се с 3 с.л. лимонов сок, захарта и солта.
Сместа се слага на котлона в малка тенджерка и непрекъснато се бърка с дълъг тел. Изчаква се, докато клокне и веднага се дърпа съдът от огъня.
Жълтъците по този начин преминават през топлинна обработка и бадемовият сос за риба може да бъде приготвен от предния ден и да се съхранява в хладилник.
Бадемовият сос за риба има невероятен вкус и аромат.