Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Риба»Светъл рибен сос

Светъл рибен сос

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114123
Светъл рибен сос
Снимка: Потребител#246858
2 / 6
19/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
"А вие приготвяли ли сте рибен сос вече?"

Необходими Продукти

  • риба - 1 кг /опашки, глави/
  • корени за супа - 1 вр. /морков, целина, магданоз, праз, пащърнак/
  • черен пипер - 3 - 4 зърна
  • вода - 1 л
  • сол
  • брашно - 50 г /3 с.л./
  • масло - 25 г /1 с.л./
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сосът, който ще опиша, е основен светъл рибен сос.

За да бъде приготвен обаче, е необходимо да имаме налице рибен бульон. Затова ще започна подготовка за него преди всичко друго.

В 1 литър студена вода се пускат рибните изрезки /опашки, глави, перки/. Всички части от рибите се завързват в марля и така се варят, за да се пестят усилията и вероятността да останат дребни костички в течността.

Слагат се зърната черен пипер и малко сол. Оставя се да ври на тих огън близо един час. Изтегля се внимателно торбичката с рибните части и се прибавят корените за супа, измити и нарязани предварително и бульонът ври още 15 минути. Подробно съм описала в продукти какво включва моята връзка корени за супа, защото всеки е приел за себе си определени зеленчукови корени за основни. Прецежда се и е готов.

От този 1 литър вода трябва да се получи 1/2 литър бульон – това е процесът редуциране, получава се редукция с концентрирани аромати.

В малка тенджерка се разтопява маслото и се запържват в него лъжиците брашно, докато получи светлозлатист цвят. Силата на котлона е минимална, за да не прегори маслото.

С непрекъснато бъркане се налива половината от рибния бульон. След 5 минути се добавя и останалият бульон. Оставя се на слаб огън за 20-тина минути и се прецежда пак, за да се отделят, ако има неразбити бучици брашно, и сосът да придобие копринена консистенция.

Освен този основен рибен сос има светъл рибен сос Американски, Матроски, Аншуа, Сос със сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: