Начин на приготвяне
Сосът, който ще опиша, е основен светъл рибен сос.
За да бъде приготвен обаче, е необходимо да имаме налице рибен бульон. Затова ще започна подготовка за него преди всичко друго.
В 1 литър студена вода се пускат рибните изрезки /опашки, глави, перки/. Всички части от рибите се завързват в марля и така се варят, за да се пестят усилията и вероятността да останат дребни костички в течността.
Слагат се зърната черен пипер и малко сол. Оставя се да ври на тих огън близо един час. Изтегля се внимателно торбичката с рибните части и се прибавят корените за супа, измити и нарязани предварително и бульонът ври още 15 минути. Подробно съм описала в продукти какво включва моята връзка корени за супа, защото всеки е приел за себе си определени зеленчукови корени за основни. Прецежда се и е готов.
От този 1 литър вода трябва да се получи 1/2 литър бульон – това е процесът редуциране, получава се редукция с концентрирани аромати.
В малка тенджерка се разтопява маслото и се запържват в него лъжиците брашно, докато получи светлозлатист цвят. Силата на котлона е минимална, за да не прегори маслото.
С непрекъснато бъркане се налива половината от рибния бульон. След 5 минути се добавя и останалият бульон. Оставя се на слаб огън за 20-тина минути и се прецежда пак, за да се отделят, ако има неразбити бучици брашно, и сосът да придобие копринена консистенция.
Освен този основен рибен сос има светъл рибен сос Американски, Матроски, Аншуа, Сос със сметана.