Хлебчета с типово брашно и розмарин

МариянаМарияна
Мастър Шеф
772
3k
2k
1k
7
21/03/2020
"Вкусни хлебчета с розмарин, които хапваме сладко с всяко ястие "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо399
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • типово брашно - около 3 ч.ч.
  • айран - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • розмарин - 1 и 1/2 ч.л. сух
  • мая - 1/3 кубче от 42 г
* мерки и количества
Хлебчета

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито. Слагаме го в купа. По средата си правим кладенче. Вадим предварително 1 яйце, киселото мляко и маята на стайна температура.

От кисело мляко и вода правим айран, но ако имаме готов можем да ползваме и него, както е в случая. Айранът като количество е 1 ч.ч. гъст. В него слагаме маята и 2 с.л. от брашното.

Вътре прибавяме и захарта и разбъркваме. Оставяме да шупне на топло за около 10 мин. В брашното прибавяме и 2 с.л зехтин, розмарина и солта.

След като шупне маята, слагаме и нея към купата. Замесваме меко тесто. Доомесваме го върху набрашнен плот. Оформяме го като топка и го слагаме в купа.

Намазваме го с 1 с.л зехтин и го оставяме да втаса на топло за 40 мин., покрито с кърпа. Получава се меко и пухкаво тесто с двоен обем.

Вече бухнало го делим на 5 части от които оформяме топки. Слагаме хартия за печене в тавата на фурната, може и друга.

От всяка топка правим дълги хлебчета, които леко сплескваме. Поръсваме ги с 1 с.л. брашно. Аз го направих с цедка.

Оставяме да втасат 40 мин. Печем диетичните хлебчета в загрята фурна до готовност. Стават невероятно вкусни и меки с приятна коричка.

Още топли вадим хлебчетата с типово брашно и розмарин и ги увиваме с кърпа. Да ви е сладко!

Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
38.00 лв.
Виж ››

Кръгла алуминиева тава, в която може да приготвите всичко, до което кулинарното ви вдъхновение се простира. С незалепващо покритие и удобни дръжки тя позволява лесно пренасяне, съхранение и готвене. Алуминиева тава, която е необходимост във всяка кухня!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар