Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Пържени питки с типово брашно

Пържени питки с типово брашно

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Пържени питки с типово брашно
Снимка: Марияна
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно типово - 4 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч
  • сол - ½ ч.л
  • захар - 1 щипка
  • олио - 1 с.л
  • оцет - 1 с.л
  • мая суха - 1 пакетче /7 г/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме водичката. В нея слагаме захарта и 2 с.л брашното и маята. Объркваме с ръка. Оставяме да шупне за 10 мин, покрито с кърпа.

Пресяваме брашното със сито и го слагаме в голяма купа. По средата правим кладенче и слагаме в него олиото, оцета, солта и после шупналата мая.

Замесваме меко тесто за бухти. Месим продължително.

Прехвърляме го на набрашнен плот. Доомесваме и оформяме на топка. Нужното брашно е 4 ч.ч. и още малко за набрашняване на плота.

Покриваме го и оставяме да втаса.

Като втаса, го разточваме на дебел лист с помощта на дебела точилка. Като разточваме, набрашняваме, ако е нужно.

Режем с остър нож на ромбове или квадрати малките питки. Покриваме с кърпа, за да не съхнат питките.

Пържим мекичките по 3-4 бр. едновременно в горещо олио в тиган или тенджерка на котлона.

Опържени ги слагаме в купа.

Хапваме пържените питки с типово брашно топли.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: