Начин на приготвяне
Затопляме водичката. В нея слагаме захарта и 2 с.л брашното и маята. Объркваме с ръка. Оставяме да шупне за 10 мин, покрито с кърпа.
Пресяваме брашното със сито и го слагаме в голяма купа. По средата правим кладенче и слагаме в него олиото, оцета, солта и после шупналата мая.
Замесваме меко тесто за бухти. Месим продължително.
Прехвърляме го на набрашнен плот. Доомесваме и оформяме на топка. Нужното брашно е 4 ч.ч. и още малко за набрашняване на плота.
Покриваме го и оставяме да втаса.
Като втаса, го разточваме на дебел лист с помощта на дебела точилка. Като разточваме, набрашняваме, ако е нужно.
Режем с остър нож на ромбове или квадрати малките питки. Покриваме с кърпа, за да не съхнат питките.
Пържим мекичките по 3-4 бр. едновременно в горещо олио в тиган или тенджерка на котлона.
Опържени ги слагаме в купа.
Хапваме пържените питки с типово брашно топли.
Да ви е сладко!