Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Малка питка с типово брашно

Малка питка с типово брашно

Малка питка с типово брашно
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
13/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Поднесете малката типова питка с каквото ви е на сърце"

Необходими Продукти

  • вода - 150 мл топла
  • кисело мляко - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 1 белтък, жълтък за намазване
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно от просо - 1 ч.ч.
  • типово брашно - 450 г
  • слънчогледови семена - сурови за поръсване
  • олио - за корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се разбърква суха мая, захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да бухне.

Смесват се двата вида брашно и оформяме кладенче.

Сипва се маята, белтък, олио, сол и се замесва тесто да не лепне. Намазва се с олио, оставяме да втаса 50 минути. Оформя се на фитил, разделя се на 6 равни части.

Всяка се точи на кръгла малка кора като чиния, намазва се с олио и се нареждат една върху друга.

Последната не се намазва, а се разточва на правоъгълна кора дълга 2 педи и широка 20 см. Нарязва се на квадрати с размер 4-5 см.

В малка тавичка върху хартия се нареждат квадратите и оставяме питката за 30 минути.

Намазва се с разбит с 1 с.л. олио жълтък и поръсваме слънчогледови семена. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 35 минути и изваждаме да се охлади под кърпа.

Хапваме Малката питка с типово брашно с маслинки или сиренце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: