Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета с типово брашно и розмарин

Хлебчета с типово брашно и розмарин

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Хлебчета с типово брашно и розмарин
Снимка: Марияна
1 / 6
21/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Вкусни хлебчета с розмарин, които хапваме сладко с всяко ястие"

Необходими Продукти

  • типово брашно - около 3 ч.ч.
  • айран - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • розмарин - 1 и 1/2 ч.л. сух
  • мая - 1/3 кубче от 42 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито. Слагаме го в купа. По средата си правим кладенче. Вадим предварително 1 яйце, киселото мляко и маята на стайна температура.

От кисело мляко и вода правим айран, но ако имаме готов можем да ползваме и него, както е в случая. Айранът като количество е 1 ч.ч. гъст. В него слагаме маята и 2 с.л. от брашното.

Вътре прибавяме и захарта и разбъркваме. Оставяме да шупне на топло за около 10 мин. В брашното прибавяме и 2 с.л зехтин, розмарина и солта.

След като шупне маята, слагаме и нея към купата. Замесваме меко тесто. Доомесваме го върху набрашнен плот. Оформяме го като топка и го слагаме в купа.

Намазваме го с 1 с.л зехтин и го оставяме да втаса на топло за 40 мин., покрито с кърпа. Получава се меко и пухкаво тесто с двоен обем.

Вече бухнало го делим на 5 части от които оформяме топки. Слагаме хартия за печене в тавата на фурната, може и друга.

От всяка топка правим дълги хлебчета, които леко сплескваме. Поръсваме ги с 1 с.л. брашно. Аз го направих с цедка.

Оставяме да втасат 40 мин. Печем диетичните хлебчета в загрята фурна до готовност. Стават невероятно вкусни и меки с приятна коричка.

Още топли вадим хлебчетата с типово брашно и розмарин и ги увиваме с кърпа. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: