Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито. Слагаме го в купа. По средата си правим кладенче. Вадим предварително 1 яйце, киселото мляко и маята на стайна температура.
От кисело мляко и вода правим айран, но ако имаме готов можем да ползваме и него, както е в случая. Айранът като количество е 1 ч.ч. гъст. В него слагаме маята и 2 с.л. от брашното.
Вътре прибавяме и захарта и разбъркваме. Оставяме да шупне на топло за около 10 мин. В брашното прибавяме и 2 с.л зехтин, розмарина и солта.
След като шупне маята, слагаме и нея към купата. Замесваме меко тесто. Доомесваме го върху набрашнен плот. Оформяме го като топка и го слагаме в купа.
Намазваме го с 1 с.л зехтин и го оставяме да втаса на топло за 40 мин., покрито с кърпа. Получава се меко и пухкаво тесто с двоен обем.
Вече бухнало го делим на 5 части от които оформяме топки. Слагаме хартия за печене в тавата на фурната, може и друга.
От всяка топка правим дълги хлебчета, които леко сплескваме. Поръсваме ги с 1 с.л. брашно. Аз го направих с цедка.
Оставяме да втасат 40 мин. Печем диетичните хлебчета в загрята фурна до готовност. Стават невероятно вкусни и меки с приятна коричка.
Още топли вадим хлебчетата с типово брашно и розмарин и ги увиваме с кърпа. Да ви е сладко!