Начин на приготвяне
Рецептата е от кулинарно предаване. Отмерваме си двата вида брашно и ги пресяваме със сито по отделно.
По оригинална рецепта просеникът се прави с бяло брашно, но аз го замених с типово и също се получи меко и пухкаво.
Рецептата е много сполучлива. Вадим яйцата и киселото мляко на стайна температура. В купа разбиваме яйцата с миксер или бъркалка много добре, докато стане гъста смес.
В киселото мляко слагаме содата да шупне и разбъркваме. Добавяме киселото мляко в купата и разбиваме. На тънка струйка слагаме олиото и пак разбиваме или бъркаме.
Спанака го почистваме и измиваме. Подсушаваме го добре, не трябва да е мокър. Нарязваме го на дребно и го слагаме в купа.
Към спанака слагаме солта и леко намачкваме с ръце, за да може ако има вода в спанака, да си я отдели. Не трябва да е мокър, защото ще стане глетава сместа, като се опече.
Към типовото брашно слагаме бакпулвера и разбъркваме. Добавяме към кашата и объркваме всичко заедно. После слагаме царевичното брашно и пак объркваме добре.
Получава се гъста каша. Най-накрая натрошаваме сиренето и го смесваме със спанака и прибавяме към кашата. Сиренето е по твърдо и сухо - в случая бяло саламурено, което оставих да изсъхне.
Не слагаме изкиснато, защото закуската няма да е толкова хубава отвътре, понеже то ще си пусне водата, която съдържа.
Объркваме най–накрая с голяма лъжица или шпатула. Може и с дървена лъжица, защото сместа е гъста. Слагаме хартия за печене в тава за печене.
Печем вкусния просеник за около 35-40 мин в загрята фурна на 180 гр. до готовност. След като е готов, го вадим и покриваме с кърпа.
Като изстине малко го режем на парчета, не веднага. Поднасяме спаначения хляб със задоволство. Да ви е сладко!
Страхотен просеник със спанак се получи!