Начин на приготвяне
Маслото се изважда на стайна температура да омекне.
На едното яйце се отделя в чашка жълтъка.
В дълбока купа се сипва брашното през сито. Слагат се захарта, солта, маята, белтъкът и другото яйце.
Налива се прясното мляко и се бърка - първо с лъжица.
Върху чист плот, поръсен с брашно, се меси тестото, докато се усети хомогенно /10-15 минути или дори повече/.
В купата се поръсва малко брашно, прибира се в нея оформеното на топка тесто за погачата, отгоре също се поръсва с брашно, покрива се с кърпа и се слага до камината на топло.
След 30 минути бухналото тесто се обръща лесно от купата върху плота /заради брашното на дъното ѝ/, разточва се с точилка и кората се маже с размекналото се вече масло. Навива се и се реже през 4-5 см.
И тук за мене стана сложно. Като се огледах, не можах да намеря малка тавичка за това количество приготвена погачка.....къде, къде, сетих се за чугунената тенджера.
Нарязаните парчета се изправят като пънчета и се подреждат по намазаното с олио дъно на тенджерата с разстояние, защото пак ще втасва всичко до камината.
Фурната се затопля на 170-180 градуса. Захлупва се съдът и се чака да стане двойно по-голяма погачата /около 20 минути/. Тенджерата трябва да бъде с дръжки, които издържат на високата температура във фурната!
В чашата с жълтъка се слагат 2 с.л. олио и се маже надутата питка с четчица. Може да се поръси с каквото имате. И с белени слънчогледови семки не е лошо.
Погачката в тенджера се пече 25 минути. Поръсва се със студена водичка и се покрива за 10 минути с чиста кърпа.