Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Ретро сарми с праз и чубрица в тенджера от 1927 г.

Ретро сарми с праз и чубрица в тенджера от 1927 г.

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Ретро сарми с праз и чубрица в тенджера от 1927 г.
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Ето какви сарми ние обичаме да си похапваме особено зимата"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка
  • праз - 2 бр. стръка
  • ориз - 300 г
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле се накъсва на листа.

Всяко листо се нарязва, като се премахва средната част жила и останалата част се нарязва с домакинска ножица на малки листа.

Празът се почистват и измива много добре. Нарязва се на ситно.

Олиото се загрява и в него се изсипва нарязаният праз.

Празът се пържи 15 мин при продължително бъркане.

Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към запържения праз.

Разбърква се много добре 5 мин.

Прибавя се червеният и черен пипер. Разбърква се много добре. Посолява се със сол и се прибавя чубрицата.

Разбърква се много добре и се отстранява от огъня. Оставя се да се охлади.

Във всяко парче кисело зеле се слага плънка и се завиват сарми.

Нареждат се в тенджера, на дъното на която са наредени ненарязани големи зелеви листа.

След като постните сарми се наредят в тенджерата, отгоре се слага чиния, която е обърната надолу, за да притиска сармите.

Заливат се с вода до половината на чинията.

Ретро сарми с праз и чубрица в тенджера от 1927 г. се варят 60 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: