Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Царевична питка Блага вест за здраве

Царевична питка Блага вест за здраве

Царевична питка Блага вест за здраве
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • газирана вода - 250 мл
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. равна
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - за намазване
  • семена - за поръсване
  • риган - 1 ч.л. в тестото
  • царевично брашно - 1 и 1, 2 ч.ч. пълнозърнесто
  • брашно - 250 г бяло /или до гъсто тесто/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава смесваме двата вида брашно и оформяме кладенче.

Сипва се газирана вода не от хладилника, а да е топла. Добавя се олио, сол, захар, сушен риган, сода и бакпулвера.

Разбърква се с вилица, опитваме на вкус, при нужда може да добавите още малко сол според вкуса си.

Загребва се с вилицата от брашното и се бърка гъсто тесто, не се меси.

Отделя се малко топче за декорация.

Голямото тесто за питката се сипва в тава 24 см върху хартия за печене. С гърба на лъжица се притиска да се оформи борд и заравняваме.

Топим пръсти в олио и притискаме царевичната питка отгоре да се оформи решетка.

Лепкавото заделено тесто се измесва с още брашно, да стане по-твърдо.

Късаме топче и оформяме фитил 20 см, връзва се като възел, оформяме главата и опашката на птичето.

Забождаме слънчогледови семена за очи. Оформя се едно цвете с две листенца и залепваме върху намазана с олио питка, поръсват се семена.

Печем питката за Благовещение в загрята 180°C до готовност, проверка с дървено шишче да няма тесто.

Нека всички получим благата вест, за здраве и мир по света!

Нека ви е вкусно с тази царевична питка Блага вест за здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: