Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол, две ванилии и 1 ч.л. бакпулвер.
Добавете захарта, яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло.
Замесете меко маслено тесто. Загънете го в парче найлон и приберете е хладилник за 1 час.
Нарежете ябълките на резени. Поръсете ги с 2 супени лъжици кафява захар и няколко капки лимонов сок.
Разточете охладеното тесто за пай на парче хартия за печене.
Прехвърлете го в тавичка (ако ползвате кръгла да е 24 см, за правоъгълна 19/28 см.) Оформете висок борд.
Надупчете дъното с вилица и изсипете сливовия конфитюр. Разнесете го равномерно, а върху него наредете с леко застъпване резените ябълки.
Изпечете масления пай на 180°C в предварително загрята фурна за около 30-35 мин.
След като извадите ябълковия пай от фурната, веднага прехвърлете печивото върху решетка.
Поръсете масления пай с редени ябълки с пудра захар.
Да ви е сладко!