Начин на приготвяне
Обелете измитите ябълки, нарежете на тънки резени в тенджера, посипете ги със захарта, лимоновия сок и водата. Поставете ги на умерен огън и варете около 10 минути, отнемете тенджерата от огъня и оставете да се охлади напълно.
Замесете тесто от продуктите за него, отделете 1/3 част от него. По-голямата част тесто разточете на лист с по-голям диаметър от тавата и го разстелете в нея, като оформите и стените на пая. С вилица набодете на няколко места тестото, намиращо се на дъното.
Изсипете и разпределете равномерно охладената ябълкова плънка в тавата и поръсете с канелата и подвийте стените на пая навътре. По-малката част тесто разточете на лист и изрежете с резец за курабийки на желаните от вас фигурки, декорирайте пая с тях.
Печете ябълковия пай в предварително нагрята фурна на 170 градуса до златист цвят.
Готовия пай поръсете с пудра захар.