Лионски сладкиш за Великден

Кристиан АлександровКристиан Александров
Иноватор
182
680
801
278
28/03/2020
"Посрещнете светлия празник с този страхотен Великденски Лионски сладкиш "
Приготвяне80 мин.
Готвене30 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 075
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • течна сметана - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • захар - 100 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • лимонена захар - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • стафиди - 2 с.л. светли + 2 с.л. тъмни
  • масло - 100 г - меко.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • мляко - 1 ч.л. - прясно
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този френски козунак затопляме млякото и към него добавяме маята, 4 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Оставяме за 10 минути настрани да се активизира маята. Разбъркваме сместа и оставяме за още 5 минути.

В дълбока купа пресяваме брашното и добавяме захарта, солта, ваниловата и лимонената захар. Разбъркваме и оформяме кладенче в средата. Вътре в кладенчето изсипваме сместа с маята, олиото, сметаната и яйцата.

Започваме да разбъркваме отвътре-навън до поемане на брашното. След това започваме да месим, като при необходимост добавяме още брашно. Месим до получаване на гладко тесто.

Покриваме тестото за сладкиша с мая с прозрачно фолио и го оставяме за час и половина да се надуе.

Размесваме леко втасалото тесто и го разделяме на 6 топки. Разточваме всяка топка на тънка кора. Мажем обилно с масло и поръсваме с канела пет от корите. Поставяме намазаните кори една върху друга, а отгоре поставяме ненамазаната кора.

Разточваме така подредените кори на една голяма правоъгълна кора. Отгоре разпределяме стафидите. Навиваме кората на руло и нарязваме на малки сладки рулца.

Подреждаме ги вертикално едно до друго в тефлонова форма за печене. Покриваме с фолио и оставяме сладкото руло за 30 минути да втасат още.

След това намазваме този уникален френски сладкиш със смес от разбит жълтък и прясно мляко и поръсваме със захар.

Печем лионския сладкиш за Великден на 180 градуса около 30 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар