Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Бобена салата»Търновска бобена салата

Търновска бобена салата

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Търновска бобена салата
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
740 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
840 мин.
Порции
3
"Чудна Търновска бобена салата - само една ракийка липсва"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • лук - 4 глави
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази бобен салата по Великотърновски бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 часа, като водата, която покрива боба, трябва да се достъпно количество, за да не набъбне и остане сух.

След 12 часа се измива много добре и се залива със студена вода. Слага се да заври, след което се изсипва водата и се залива отново със студена вода.

Процедурата се повтаря три пъти. По време на варенето се отстранява пяната, която бобът отделя, като не се отстранява с решетъчна лъжица, а с лъжица без дупки, за да се отстрани цялата пяна.

Бобът се вари с четвъртата вода до пълното сваряване.

След сваряването бобът се отцежда много добре.

Лукът за апетитната бобена салата се почиства, измива и нарязва на полумесеци. Слага се в тиган с незалепващо покритие и се пържи в олио до омекване.

Прибавя се отцеденият боб, като пърженето продължава 5 мин, след което се слага червеният пипер, черен пипер и сол.

Пърженето продължава на среден огън 10 мин.

Оформете Търновската бобена салата красиво в чинии и направете украса по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Откъде идва жълтият цвят?
12.09.2022 11:30