Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Шарена пита

Шарена пита

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Шарена пита
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 4
30/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Разчупваме шарената пита с нетърпение - заслужава почетно място на трапезата"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • брашно - 350 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл.
  • суха мая - 6 г
  • захар - 1 с.л.
  • сирене
  • За оцветяване
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лютеница - 1 ч.л.
  • чубрица
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и го разбийте с яйцата. Постепенно добавете останалите съставки и омесете меко тесто.

Най-накрая сипете олиото и омесете добре, докато тестото за питката поеме мазнината.

Оставете да втаса за около 30 минути.

Разделете втасалото тесто на 3 части - едната част оцветете с червения пипер и лютеницата, другата с чубрицата, а третата - с шарената сол (добавете, докато ви хареса цвета).

Разточете всяка на кора с дебелина около 1 см, поставете ги едно върху друго, поръсете сирене, завийте и нарежете на шайби с големина по желание и ги наредете в тава.

Оставете да втаса и изпечете на 180 градуса до готовност.

Когато получи загар, намажете шарената пита с масло или с разбито яйце.

Доизпечете тази вкусна пита със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: